Naar het recept van Paleo Granola

Het maken van mijn eigen granola doe ik vaak op gevoel. Ik bekijk per keer hoeveel ik van bepaalde ingrediënten toevoeg, zo heb ik elke keer een andere granola. Het fijne aan eigengemaakte granola, is de heerlijke geur in huis tijdens het bakken. Ik ben tijdens het lezen van Paleo Magazine een recept tegengekomen voor een Paleo Granola, die ik heb gemaakt en graag met jullie deel in deze blog.

 

Enige tijd geleden ben ik naar een bakbeurs geweest en daar promootte ze de app Readly aan. Met deze app heb je voor een vaste prijs per maand toegang tot diverse magazines in diverse talen, zoals Paleo Magazine. Het loont zeker om eens te kijken en een proefabonnement te nemen (geen sponsorpromotie!). Ikzelf vind het leuk om ook eens te bladeren door tijdschriften uit bijvoorbeeld Amerika of Groot-Brittannië. Het zijn niet alleen kook- en baktijdschriften. Voor meer informatie over Readly, klik hier en je komt gelijk op de website.

 

Paleo, wat is het?

Voor diegene die nog niet bekend zijn met de term ‘Paleo’, leg ik kort uit wat dit nu precies inhoudt. Het Voedingscentrum omschrijft het Paleodieet als een wijze van eten en geen dieet om mee af te vallen. Wanneer je eet volgens de regels van Paleo, dan zou je net zo eten als onze verre voorouders aten in de oude steentijd toen zij nog jagers en verzamelaars waren. Jasper Alblas legt op zijn website uit wat de drie valkuilen zijn volgens hem bij het Paleodieet. In ieder geval is het bij het Paleodieet belangrijk om koolhydraatarm te eten en vooral voeding te nemen dat veel eiwitten bevat. Het eten van onder anderen noten, zaden en andere natuurlijke producten wordt gestimuleerd. Voor zover even een korte uitleg over ‘Paleo’. Hoe maak je nu een Paleo Granola?

 

Paleo Granola 2

 

Paleo Granola en de ingrediënten

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel iets ben afgeweken van het originele recept omdat ik niet alles in huis had, maar wel zin had om mijn eigen granola te maken. Je hebt voor circa 450 gram Paleo Granola het volgende nodig:

 • 100 gram macadamianoten
 • 50 gram amandelen
 • 2 eetlepels chiazaad, ik gebruikte deze van Vitiv
 • 50 milliliter kokosolie, ik gebruikte deze van Vitiv
 • 2 eetlepels lijnzaad
 • 50 gram kokos flakes
 • 75 gram zonnebloempitten
 • 2 theelepels cacao
 • 75 gram pompoenpitten
 • 1 theelepel kaneel
 • 50 milliliter honing

 

Ikzelf heb 150 gram gemengde noten toegevoegd ter vervanging van de macadamianoten en de amandelen. Voor de kokos flakes heb ik geraspte kokos gebruikt. En ik had zelf geen pompoenpitten en lijnzaad in huis en heb daarvoor twee eetlepels bijenpollen van Vitiv voor in de plaats toegevoegd.

 

Aan de slag met de Paleo Granola

 1. Begin allereerst met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet deze klaar.
 3. Hak de noten grof zodat deze nog wel een crunch geven.
 4. Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur.
 5. Pak een kom of schaal en meng daarin alle ingrediënten door elkaar, behalve de kokosolie en de honing.
 6. Roer de kokosolie er in kleine beetjes doorheen. Wanneer alle ingrediënten zijn voorzien van een dun laagje kokosolie, dan is het prima. Het geeft niet wanneer je nog olie over hebt. Wanneer je te weinig hebt, smelt dan nog wat olie bij.
 7. Meng tot slot de honing erdoor en verspreid vervolgens de notenmix uit over de bakplaat.
 8. Schuif de bakplaat in het midden in de oven en rooster de granola in ongeveer 20 minuten goudbruin. Vergeet niet om tussendoor na 10 minuten de granola even goed door te scheppen.
 9. Haal na de baktijd de bakplaat uit de oven. Laat de granola nog goed afkoelen. Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Eetsmakelijk!

 

Paleo Granola 3

 

Zoek je meer Paleo recepten? Kijk dan eens op de website van Paleo Magazine. Ik ben de samenwerking aangegaan met Vitiv. Dit houdt in dat ik met de door hen gesponsorde artikelen recepten uitprobeer en deel. De producten die je op mijn website vindt en die afkomstig zijn van Vitiv, heb ik ontvangen. Je bent vrij om zelf op zoek te gaan naar dezelfde producten in de supermarkt of in andere winkels. Maar voor het gemak en dezelfde gebruikerservaring plaats ik wel een link naar de producten in de webshop van Vitiv. Wil je weten welke recepten ik zoal maak en opsla? Volg mij dan ook op Pinterest! De recepten die ik uiteindelijk ook heb uitgeprobeerd vind je hier