Zelf ravioli maken, gevuld met spinazie en ricotta

In mijn kast staat al een tijdje mijn pastamachine te verstoffen. Zo jammer, omdat alles wat ik ermee maak zo lekker is. Tijdens de voorjaarsschoonmaak kwam ik hem weer tegen, die pastamachine. En omdat ik nog wat spinazie en ricotta over had, ben ik op zoek gegaan naar een lekker recept voor gevulde pasta.

De tweede hit op Google gaf al een heel makkelijk recept van Betty’s Kitchen. Zelf pasta maken is niet moeilijk, het geeft alleen wel veel rommel en mijn keuken lijkt na het maken wel een ontplofte meelfabriek, maar dat komt waarschijnlijk door mijn enthousiaste strooien met de bloem.
Ik heb de hoeveelheden uit het recept iets aangepast naar onze gezinssituatie (2 volwassenen, 1 goed etend kind en een kind met muizenmaagje). De ingrediënten zijn dan voldoende voor 3 volwassenen.

 

Ingrediënten voor het pastadeeg

  • 150 gram bloem. Hoe fijner de bloem, hoe zachter je deeg
  • 2 eieren. Lekkerder nog is het om 4 eidooiers te gebruiken. Je krijgt dan mooi geel deeg met meer smaak.
  • Snufje zout
  • 1,5 eetlepel olijfolie

 

Ingrediënten voor de vulling

  • 200 gram verse spinazie
  • 150 gram ricotta
  • Snufje zout en peper

 

Ingrediënten voor salieboter

  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel gemalen salie, vers of gedroogd

 

Optioneel

  • Parmezaanse kaas.

 

Keukenspullen

  • Pastamachine
  • Raviolivormpjes

 

Aan de slag!

Maak eerst het deeg door de ingrediënten van het deeg goed met elkaar te mixen. Ik gebruik altijd eerst mijn mixer met deeghaken. Als er dan een mooie deegbal ontstaat, kneed ik de deegbal nog soepel en zacht met de hand. Gebruik eventueel een beetje bloem als de deegbal te veel plakt. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het rusten.

Terwijl het deeg ligt te rusten, kan je aan de slag met de vulling.
Roerbak de spinazie en laat het slinken.
Druk nu het vocht uit de spinazie, bijvoorbeeld door de spinazie in een theedoek te doen en uit te knijpen. Ikzelf vond het wat jammer van mijn theedoeken, dus ik heb de spinazie in een fijne zeef met een lepel uitgedrukt.
Snijd de spinazie fijn.
Meng de spinazie met de ricotta en voeg naar smaak zout en peper toe.

 

De pastamachine

Pak nu je deeg er weer bij en je pastamachine.
Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken om het verwerken ervan makkelijk te houden.
Gebruik eventueel wat bloem als de deeg blijft plakken.
Maak het deeg plat en draai het door de pastamachine tot stand 6. Krijg je geen mooi egaal deeg, vouw de lap dubbel en draai het dan nog een keertje extra door de machine. Soms moet je voor een mooi resultaat dit wel een aantal keer herhalen.

 

Ravioli pastamachine

 

Leg de lappen deeg op een lichtjes met bloem bestoven werkblad.
Gebruik de raviolivormpjes als uitsteker van de rondjes voor je ravioli.
Uiteraard gooien we zo min mogelijk weg, dus maak van de restanten een nieuwe bol en draai deze weer door je pastamachine tot standje 6. Herhaal zo nodig tot je deeg op is.

 

Ravioli werkblad

 

 

De vulling

Leg de rondjes een voor een in de raviolivormpjes en leg er met een theelepeltje een beetje van de vulling op. Test een beetje hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt voor een goed gevulde ravioli. Mijn ervaring is dat een theelepeltje echt de juiste hoeveelheid geeft.

 

Ravioli vulling

 

Maak de randen van de rondjes nat met wat water en vouw de vormpjes dicht.

 

Ravioli dicht

 

Leg de ravioli niet te dicht tegen elkaar, door het water dat je hebt gebruikt kan het zijn dat ze aan elkaar gaan plakken, en dat zou jammer zijn.
Kook de ravioli in een ruime pan gaar, in ongeveer 5 minuten.

Terwijl de ravioli kookt, smelt je in een pannetje de boter.
Daar voeg je de salie aan toe.

Verdeel de ravioli over de borden. Besprenkel met de salieboter.
Voeg als laatst nog wat parmezaanse kaas toe. En smullen maar!

 

Ga jij aan de slag met dit recept? Laat het ons weten, wij zijn heel benieuwd. Tag ‘Gezond Genoeg’ in je foto of bericht of stuur een berichtje via Contact. Maak je er een eigen variatie van? Dan zijn wij ook benieuwd. Klik hier voor meer recepten.