Stroopkoeken, een leuke uitdaging om deze zelf te maken!

De allerlekkerste koeken vind ik toch altijd nog wel de koeken met stroop. Stroopwafels, stroopkoeken, stroopkoeken met chocolade erover… Heerlijk! Ik vind het dan altijd een leuke uitdaging om dit soort producten zelf te maken. Helaas kan ik doordat ik geen gist(extracten) meer eet, geen stroopwafels meer eten. Echt een straf voor mij, aangezien ik zowat verslaafd was aan die koeken. Maar stroopkoeken maken een hoop goed. En daarom wilde ik deze graag eens maken.

 

Het recept voor deze lekkere koeken vond ik op de website van Laura’s Bakery. Toch wel een van mijn favoriete bakblogs, die ik altijd even naloop op zoek naar leuke en lekkere recepten. Zoals je wellicht in mijn andere blogs hebt gelezen, houd ik van recepten die eenvoudig te maken zijn, met ingrediënten die je gewoon in de kast hebt staan en ook met niet te veel ingrediënten. Dit is ook weer zo’n recept.

 

Ingrediënten

Voor ongeveer 16 koeken met een doorsnede van 8 cm heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 250 gram boter
 • 180 gram suiker
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 400 gram bloem
 • 2 tl bakpoeder

 

De stroop maak je met de volgende ingrediënten:

 • 200 gram schenkstroop
 • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 80 gram boter
 • 1 tl kaneel

 

Om de koeken te kunnen maken heb je de volgende keuken spullen nodig:

 • Deegroller
 • Ronde uitsteekvorm
 • Pan
 • Mixer

Aan de slag!

Mix als eerst de boter, suiker, zout en het ei tot een romig. Voeg daarna de bloem en bakpoeder bij het mengsel. Kneed of mix het geheel tot een mooie deegbal en laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg daarna uit tot een grote lap van ongeveer 3 mm dik. Wil je dit echt netjes doen? Bij sommige deegrollers worden ringen bijgeleverd, die je op je deegroller kunt schuiven. Deze ringen hebben een bepaalde dikte, waarmee je je deeg over je gehele deeglap even dik kunt maken.

Steek uit de deeglap met je ronde vormpje een aantal rondjes. Zorg dat je een even aantal hebt.

 

stroopkoeken2

 

Heb je nu geen ronde vorm van ongeveer 8 cm doorsnede bij je bakspullen liggen? Geen probleem, kijk eens in je keukenkastjes! Wellicht vind je daar iets wat rond is en deze afmetingen heeft. Een glas kan wellicht al helpen. Druk het glas dan eerst even zachtjes in een beetje bloem, en daarna pas in het deeg. De bloem zorgt ervoor dat je het rondje makkelijk uit het glas kunt halen, of wellicht valt het er gelijk al uit.

Bak de koeken op 180 graden gedurende 13-15 minuten. Stroopkoeken zijn niet heel donker, dus houd de koeken gedurende de baktijd goed in de gaten dat ze niet te donker worden.

Terwijl de koeken in de oven zitten ga je aan de slag met de stroop. Doe de stroop, suiker, boter en kaneel in een pannetje en zet deze op het vuur. Wacht tot alle ingrediënten gesmolten zijn en de suiker is opgelost.

Zodra de suiker is opgelost, haal je het pannetje van het vuur.

Nu begint het wachten tot de stroop en de koeken de juiste temperatuur hebben om te verwerken. Te warm en de stroop loopt weer uit je koeken, te koud en je stroop is te hard om nog op de koeken te verwerken. Echt even geduld dus! Kijk regelmatig in je pannetje en roer om te zien hoe de textuur van de stroop is. Daarnaast, als je koeken te warm zijn, wordt je stroop ook weer warm en loopt het er als nog tussenuit.

Ik ben bij mijn eerste koek echt te vroeg de stroop gaan smeren. Alles liep er tussenuit, met als resultaat: overal stroop behalve tussen de koek! Omdat alles er toch tussenuit was gelopen, heb ik bij mijn tweede, meer succesvollere poging, deze koeken gelukkig nog weer kunnen gebruiken.

Als je ervan overtuigd bent dat de stroop en de koeken de juiste temperatuur hebben, schep je met een theelepel een volle lepel stroop op een koek. De tweede koek duw je erop, en langzaam heen en weer bewegend verdeel je de stroop tussen de koeken tot je de stroop aan de randen ziet verschijnen.

Herhaal deze stap tot je alle koeken hebt gevuld. De koeken zou je, mits goed afgesloten bewaard, ongeveer 1-1,5 week kunnen bewaren. Maar iets in mij zegt dat ze dat niet eens gaan halen! Eet smakelijk!

Het recept van Laura’s Bakery is via deze link direct te bekijken.