Zalm teriyaki van ‘Lekker en Simpel’

Zalm teriyaki uit de oven van ‘Lekker en Simpel’ is één van mijn favoriete recepten als wij thuis zalm eten. Het gerecht vraagt weinig voorbereiding en staat binnen een halfuur op tafel. Heerlijk in combinatie met rijst of nog wat extra groenten. De zalm wordt heerlijk zacht gegaard in de oven in een eigengemaakte teriyakisaus. Verser kan het niet, de pakjes en zakjes voor teriyakisaus kan je voortaan in het schap laten staan. Deze saus leent zich namelijk uitstekend voor andere recepten! Maar eerst het recept van de zalm teriyaki uit de oven.

 

Echt waar, je hoeft voor dit gerecht geen gevorderde kok te zijn! Enkel met makkelijk te verkrijgen ingrediënten maak je al je eigen saus. Thuis hebben wij sojasaus, honing, knoflookpoeder, zwarte peper en olie standaard op voorraad. Voordeel is dat deze ingrediënten na openen lang houdbaar zijn, je bent niet verplicht er de komende week veel mee te koken om verspilling tegen te gaan. Wat heb je nodig om dit gerecht te maken voor vier personen?

 

Zalm teriyaki, de ingrediënten 

Voor het gemak deel ik met jou de ingrediënten voor vier personen. Je vindt hier het originele recept dat is gemaakt voor twee personen. Voor vier personen heb je nodig:

  • vier zalmmoten zonder huid of verwijder deze
  • vier bosuitjes
  • 2 eetlepels water
  • 50 ml sojasaus
  • 4 theelepels honing
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snuf zwarte peper
  • Als extra: biologische snelkookrijst van Vitiv
  • Topping: sesamzaadjes

 

Wat verder handig is:

  • ovenschaal
  • maatbeker
  • bakkwast
  • theelepel
  • eetlepel
  • aluminiumfolie

 

Aan de slag met de zalm teriyaki

  1. Begin allereerst met het voorverwarmen van de oven op 180 graden (hetelucht).
  2. Zet een pan met water op en kook de rijst volgens de instructie op de verpakking gaar. Giet het af en doe de rijst weer terug in de pan en laat het deksel erop maar het vuur uit! Zo blijft je rijst warm.
  3. Meng in een bakje het water, sojasaus, knoflookpoeder, olijfolie, honing en een snuf peper met elkaar.
  4. Haal de zalmmoten één voor één door de saus en leg ze in een een ovenschaal. De saus die nog over is kan je over de zalm heen gieten. Vind je dit alles een heel gedoe, dan kan je de bakkwast gebruiken om de zalmmoten in te smeren met de saus.
  5. Gebruik een stuk aluminiumfolie om de ovenschaal af te dekken voordat deze in de oven gaat.
  6. Bak de zalm in ongeveer 15 minuten gaar.
  7. Snijd ondertussen de bosui in kleine stukjes.
  8. Garneer de bosui over de zalm wanneer je deze uit de oven haalt. Schep de (snelkook)rijst erbij, eventueel met extra groente en verdeel de saus uit de ovenschaal nog over de borden. Eetsmakelijk!

 

De producten van Vitiv in deze blog zijn gesponsord. Kijk voor meer informatie over de producten en de prijzen op de website van Vitiv of stuur mij een bericht via contact. Wil je meer recepten zien? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs!