Zomerse banketletter!

Waarom zou je al die lekkere decemberbaksels alleen in december eten? Waarom zou een boterletter alleen lekker smaken in de winter? Juist, dat dacht ik ook. Geen idee waarom! Al deze lekkere baksels zijn vast ook super lekker in de lente, of zomer, of herfst… 

 

Met nog een rol bladerdeeg in de koelkast, die was blijven liggen omdat ik een recept wel op de planning had maar niet meer heb kunnen maken, wilde ik nog wat lekkers maken. Op de website van de Allerhande stuitte ik op het recept van diverse banketletters. Maar ja, een banketletter in het voorjaar… Tegen alle tradities en gewoontes in heb ik er toch eentje gemaakt. En met een kleine aanpassing, wat extra citroen, was het toch meer een zomerse banketletter dan een winterse banketletter.

 

Ingrediënten Zomerse banketletter

Rol bladerdeeg of 8 plakjes bladerdeeg
600 gram amandelspijs (zie ook hier het recept om zelf amandelspijs te maken)
2 eieren (deze heb je niet nodig als je zelf je amandelspijs maakt)
1 el citroensap
3 el slagroom/volle melk
Bloem om te bestuiven

Keukenspullen:
Deegroller

 

Aan de slag!

Verwarm je oven vast voor op 210 graden.

Meng de amandelspijs met de citroensap, en slagroom (of volle melk) en de eieren (houd wat achter om de rol uiteindelijk mee af te strijken). Gebruik je de amandelspijs van het recept van deze website, voeg dan extra citroenrasp toe en een scheutje citroensap. De eieren heb je niet nodig wanneer je het recept van deze website gebruikt. Die zijn al in het recept verwerkt. Je geeft door het toevoegen van de extra citroen een zomers vleugje aan je banketstaaf.

Bestuif je werkblad en rol de bladerdeeg met de deegroller uit tot een lange lap van ongeveer 16 x 70cm.

 

Zomerse banketletter deeg

 

Maak van de amandelspijs een lange rol die je midden op de bladerdeegplak legt. Het is gemakkelijker om de amandelspijs te verdelen in kleinere stukjes en daarvan een rolletjes te maken en deze tegen elkaar aan te duwen.

 

Amandelspijs

 

Vouw de bladerdeeg om de rol amandelspijs heen. Maak de naden vochtig om ze goed vast te plakken.

Vorm van de rol een letter of vorm naar keuze.

Decoreer de letter eventueel met amandelen en strijk af met het restant ei.

 

Zomerse banketletter strijken

 

Schuif je banketletter in de oven en bak deze in 35 min. bruin.

Lauwwarm vind ik ‘m het lekkerst. Opwarmen kan heel eenvoudig door de banketletter in een op 180 graden voorverwarmde oven 7 minuten te verwarmen. Eet smakelijk!

 

Het recept van de Allerhande van deze banketletter vind je hier. Wil je weten welke recepten er nog meer te vinden zijn op Gezond Genoeg? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg ‘Gezond Genoeg’ ook op Pinterest om te zien welke recepten wij lekker vinden of hebben gemaakt.