Mr & Mrs Tea en hun zoektocht naar matcha!

Matcha, een groene poeder dat steeds meer naamsbekendheid krijgt in Nederland. Voor Gezond Genoeg ga ik in gesprek met Thomas en Bieke The. Zij hebben een eigen webshop, genaamd Mr & Mrs Tea, waar zij matcha poeder verkopen. Ik ben benieuwd naar het verhaal achter hun bedrijf. Nog meer interesse heb ik voor hun matcha thee waar zij zo enthousiast over zijn! Lees snel verder en maak kennis met Thomas en Bieke.

 

De allereerste keer dat ik kennis heb gemaakt met matcha, was bij Round&Round in Rotterdam (lees mijn blog over deze hotspot hier). Alles wat zij kunnen denken, daar verwerken ze het groene poeder in! En eerlijk is eerlijk, ik was niet meteen weg van de smaak matcha ice tea die ik toen heb gedronken. Later heb ik nog een potje matcha poeder bij Holland & Barret gekocht omdat ik toch nieuwsgierig was naar dit groene goud. En nee, deze poeder was ook geen succes want wat een bittere smaak! Ik kon niets beters bedenken dan het potje (het heeft mij toen nog ruim €20,- gekost) beetje bij beetje door mijn yoghurt met vers fruit en kaneel op te maken. Tijd voor wat meer informatie over deze poeder. Samen met Machtelt plan ik een afspraak bij Thomas en Bieke en krijg ik meer antwoorden op mijn vragen.

 

De souvenirs van de buurvrouw

Je moet weten dat matcha bestaat of per toeval er mee in aanraking komen. Maar waar is het thee-avontuur van Thomas en Bieke begonnen? Eigenlijk op een wel heel bijzondere manier. Het is namelijk begonnen via de buurvrouw die afkomstig is uit China. Regelmatig gaat zij terug naar China voor familiebezoek en neemt dan voor Thomas en Bieke diverse meebrengsels mee. Denk aan een stropdas, een t-shirt, een kommetje of een sjaaltje.        Thomas vertelt ons hier meer over. ‘Maar deze keer had ze “Oolongthee” meegenomen. Dat was voor ons wel een verrassing, want het was een ongelofelijke goede en lekkere thee. Daar is het mee begonnen. Dit was ongeveer zo’n vier jaar geleden.’

 

Bieke

 

Dat was andere koffie!

Oolongthee is een traditionele Chinese thee. Thomas en Bieke zijn begonnen met het drinken van die thee en vonden dat ongelofelijk lekker. ‘We hebben dat aan onze vrienden en collega’s ook laten proeven,’ vertelt Thomas. Dit leverde het stel positieve reacties op. Bieke organiseerde voor de moeders van school een theeproeverij. ‘Ze kregen allemaal verschillende thee te proeven met daarbij enquêteformulieren om zo informatie te verzamelen welke thee ze het lekkerst vonden, wat ze ervan vonden en of ze het zouden kopen.’ Thomas zat op dat moment op een project, wat niets met thee te maken had, in Amsterdam met verstokte koffiedrinkers. Lachend vertelt hij: ‘Ik dacht: “Als ik deze mannen aan de thee kan krijgen, dan zit er handel in!” De mannen vonden het ontzettend lekker. Een ervan had zelfs zoiets dat als ik hier ooit iets in ga beginnen, dat hij daarin wel wil meedoen.’ En de thee? Die was binnen een mum van tijd opgedronken!

 

 

Op zoek naar thee

Thomas en Bieke starten hun zoektocht naar de lekkerste thee. Thomas: ‘Wij hebben via internet thee overal vandaan laten komen. Zo hebben wij denk ik wel 400 soorten thee geproefd. Dat heeft wel een tijdje geduurd. Het waren allemaal losse theeën.’ Ons wordt uitgelegd dat elke thee afkomstig is van dezelfde theeplant, namelijk de Camellia Sinensis. Afhankelijk van welke grond en welk klimaat die groeit en vervolgens wordt nabewerkt als die is geoogst, krijg je uiteindelijk verschillende soorten thee.

 

Annelies

 

Welke soorten thee zijn er?

Tijdens ons gesprek krijgen we een vers gezet kopje thee. ‘Wij hebben dus witte thee, Silver Needle. Dan plukken ze alleen de jongste blaadjes aan het begin van het plukseizoen. Deze blaadjes worden dan gestoomd en gedroogd. Dat is het eigenlijk en daardoor krijg een vrij onbewerkte, zachte en lichte smaak,’ vertelt Thomas. Met deze thee kan je wel zo’n vijf kopjes thee trekken. ‘Het zijn dunne theeblaadjes, die niet in theezakjes zitten. Dan is er nog groene thee, die is iets meer bewerkt. De Oolong heb je dan nog, die zit tussen groene en zwarte thee in. En dan heb je nog de zwarte thee, die is het meest bewerkt.’ Thomas legt uit dat zwarte thee gebakken wordt en is daardoor ook zwart van uiterlijk. Dit zijn de vier basissoorten en daarvan zijn er nog heel veel variaties.

 

 

Meer richten op een bepaalde soort

Thomas vertelt dat er zo’n 5000 soorten thee in de wereld zijn. De meeste van die theesoorten lieten ze van over de hele wereld bezorgen en hebben ze geproefd. Een van die theesoorten kwamen ze in een winkel in Zeeland tegen en dat was matcha thee. Op deze thee hadden Thomas en Bieke zich nog helemaal niet gericht. ‘We dachten: “Laten we dat eens proberen!” Matcha thee kenden we toen nog niet. Daar kochten we een potje en dat kostte ons €25,- euro. We vonden dat heel erg duur. Maar wij dachten wel dat hoe duurder de thee zou zijn hoe beter de kwaliteit. We wilden geen rommel kopen en wilden ook de beste kwaliteit die ze hadden in de winkel.’ Bij de verkoopster vroegen ze na of deze thee door mensen werden gekocht, maar de verkoopster zei: ‘Nou ja, het loopt niet echt zo goed want mensen vinden het over het algemeen te duur. Mensen houden liever van goedkoop.’ Met een potje matcha thee op zak zijn Thomas en Bieke het thuis gaan proberen.

 

Thomas

 

Matcha, onze eerste kennismaking

Thomas en Bieke zijn de thee gaan drinken, maar wisten niet hoe ze de thee moesten klaarmaken. ‘We deden een schepje poeder in het kopje, kokend water erop en roeren met een theelepeltje maar het zag er vreemd uit. Toch gingen we het proeven want we dachten dat het wel zo zou horen. Het was wel lekker en na een halfuur, we waren met elkaar aan het praten, ik had een moment dat ik heel goed kon concentreren en ik was aan het luisteren naar Thomas zonder dat ik afgeleid werd door allerlei gedachten in mijn hoofd. Ik was gewoon geconcentreerd op Thomas,’ vertelt Bieke. Volgens Bieke moest dit wel door de thee komen en daarom nam ze later nog een kopje thee en ervoer wederom hetzelfde effect. Thomas had dit effect niet. ‘Ik vond die thee niet lekker, maar ik vond het wel interessant om te kijken of er betere thee was. We zijn toen op zoek gegaan naar betere matcha en hebben heel lang gezocht.’

 

 

Zoektocht naar de beste matcha

Voor hun zoektocht hebben Thomas en Bieke matcha van andere fabrikanten en theeboeren laten komen. Deze matcha waren ook niet allemaal even lekker door de bittere nasmaak. Thomas: ‘Ik weet niet waarom, maar op de een of andere manier zijn we toch blijven zoeken totdat we bij de matcha kwamen die wij nu hebben en verkopen. Wij hadden bij het drinken van deze matcha zoiets van: “He, maar dit smaakt gewoon goed!”’ Thomas en Bieke vinden dat het belangrijk is dat de thee goed smaakt, en niet dat de thee alleen maar een goed effect heeft. Toen Thomas eenmaal goede matcha had geproefd, is hij het lekker gaan vinden. ‘Ik vind het wel belangrijk dat het lekker is, ook al is het gezond. Want ik blijf het dan niet drinken omdat het gezond is. Sommige mensen vinden matcha thee echt niet lekker!’

 

 

Verschillen tussen de soorten matcha

Thomas en Bieke leggen uit dat er vandaag de dag heel veel matcha op de markt is die echt niet te drinken is. Naast het feit dat veel mensen matcha kopen en ook niet weten hoe ze goede matcha thee moeten klaarmaken kan dit ervoor zorgen dat mensen het nooit meer willen drinken. Volgens hen is dit zonde, want een goede kwaliteit matcha smaakt heel anders! ‘Matcha thee maken is eigenlijk heel simpel, maar je moet het weten. De eerste keer gooide wij het ook maar in ons kopje met heet water erbij. Dat komt de smaak natuurlijk niet ten goede, ook al heb je goede matcha.’ In de foto hieronder zie je ook het verschil tussen twee soorten matcha. Een goede matcha is heldergroen van kleur, deze verkopen Thomas en Bieke. De donkere is te koop bij Holland & Barret en heeft een hele bittere smaak.

 

Matcha poeder

 

Matcha als vervanger van koffie

Al snel werd matcha de vervanger voor koffie. Vooral voor Thomas. ‘Ik dronk eerst zo’n 6-8 koppen koffie per dag, echt veel te veel. Je hebt dan aan het einde van de dag zo’n gevoel van mwah, ik heb weer eens te veel koffie gedronken. Nu drink ik ’s morgens altijd matcha. Ik maak ’s morgens eerst altijd een kommetje voor Bieke en een kommetje voor mezelf en zo beginnen wij de dag. In de middag probeer ik dan ook nog een keertje matcha te drinken. Als ik niet thuis werk maar ergens op locatie dan neem ik een thermosfles mee en dan kom ik de dag gewoon prima mee door. Ik maak het dan van tevoren koud klaar. Je kunt het dus ook gewoon koud maken, matcha in een thermosfles met een paar ijsklontjes erbij en dan goed schudden.’ Met sporten gaat matcha ook mee met Thomas.

 

 

Matcha als vast ritueel

Hoe zijn jullie van de koffie en andere thee afgekomen en verschoven matcha? ‘Dat is eigenlijk gekomen door onze eigen ontdekking toen we matcha begonnen te ontdekken en wij het een hele mooie thee vonden. Wij drinken nu alleen de matcha elke dag. Soms een andere theesmaak, maar matcha is de enige die we echt elke dag drinken. En dat in de plaats van koffie.’ Zowel Thomas als Bieke drinken heus nog wel eens een kopje koffie, maar dit is echt af en toe en veel minder dan eerst. Bieke merkt veel meer effect door matcha dan van koffie. Thomas heeft bij het drinken van koffie, vooral als hij teveel drinkt, veel meer last van een trillerig gevoel. Dit heeft hij niet als hij matcha drinkt, vertelt hij. ‘Je hebt wel het wakkere effect en dit duurt ook langer door de matcha. Als ik koffiedrink dan ben ik even opgepept en daarna zakt het weer in en moet ik eigenlijk weer een kop koffie hebben. Bij matcha heb ik het effect een dagdeel lang.’ Bieke vertelt tot slot: ‘Ik heb heel erg het gevoel dat ik na een halfuur van het drinken van matcha een gevoel van focus en concentratie en ik voel me ook heel rustig.’

 

Ben je benieuwd naar de matcha thee van Mr & Mrs Tea? Neem eens een kijkje op de website. Op de website staan blogs en recepten, want met de poeder van matcha kan je veel meer dan alleen thee drinken! Klik hier en maak kennis met Mr & Mrs Tea!

Een tijdje geleden heeft de Keuringsdienst van Waarde een uitzending gehouden over matcha, bekijk de via deze link. Hierin zie je waar matcha vandaan komt en hoe de thee wordt gemaakt tot poeder!