Eenvoudig leven, een agenda voor 2020

Eenvoudig leven. Meer bereiken door minder te doen. Het is weer tijd voor een review voor een agenda! In deze blog laat ik je kennismaken met ‘Eenvoudig leven’-agenda. Deze agenda is samengesteld door Nynke Valk. Maar een agenda is toch gewoon een agenda? Volgens Nynke is dit géén gewone agenda omdat deze agenda volgens haar ook een werkboek is voor je intrinsieke doelen.

De titel vind ik persoonlijk pakkend: meer bereiken door minder te doen. Dat is iets wat we allemaal wel zouden willen, toch? In het voorwoord schrijft Nynke dat deze agenda jou als gebruiker je ondersteunt bij zelfregie, wekelijkse reflectie en (zelf)compassie. Bij het kiezen van een agenda kijk ik zelf naar wat mijn behoefte is van de agenda:

– hoe groot moet deze zijn?
– moet het een weekoverzicht zijn of een dag per bladzijde?
– heb ik behoefte aan extra’s zoals quotes/plaatjes/etc.?
– de prijs
– het materiaal: kan het tegen een stootje?

 

Hoe werkt Eenvoudig leven?

Eenvoudig leven werkt als een planner en agenda in één. Elke week maak je een planning voor de komende week. Op de linker bladzijde heb je de ruimte om je doelen met acties te noteren en op de rechter bladzijde is je agenda. Ikzelf vind de ruimte voor het schrijven van mijn afspraken erg klein en mis het kunnen afbakenen van tijd zodat ik in één oogopslag kan zien wanneer ik nog ruimte heb op die dag. Je weekevaluaties vul je achterin de agenda in. Elke week krijg je hiervoor dezelfde vragen, zoals welke acties je wel en niet hebt gedaan, welke uitdagingen je bent tegengekomen en hoe jij je voelt over de afgelopen week.

 

Intrinsieke doelen

Elke week schrijf je maximaal vijf doelen op waar je aan wilt werken. Je begint met het bedenken van het gebied (je hoofddoel) waar je vervolgens enkele acties formuleert. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van mij. Een thema is: ‘Offline durven zijn’. Hieruit volgen twee acties voor die week die ik graag zou willen uitvoeren, namelijk (1) vaste momenten mijn telefoontijd inplannen en (2) meldingen uitzetten. Ik weet van mijzelf dat het stellen van doelen met daarbij horende acties iets is waar ik heel fanatiek aan begin. Maar na twee weken neem ik niet meer de moeite vaak om te gaan zitten en te bedenken welke acties ik deze week ga uitvoeren. Heeft dat te maken met mijn intrinsieke doelen… of de functionaliteit van de agenda passend bij mijn behoefte? Deze vraag zal ik hier zo onder beantwoorden. Wat ik wel leuk vind om even snel te lezen zijn de korte stukjes aan het begin van elke nieuwe maand. Maar deze stukjes lees ik nu, daarna blader ik er doorheen omdat ik in een agenda nauwelijks de tijd neem om wat extra’s te lezen (behalve mijn eigen notities). De illustraties vind ik wel heel leuk en zou ik zo willen inkleuren!

 

Eenvoudig Leven 2

 

Eenvoudig leven voor mij

Laat ik beginnen met het beantwoorden van die laatste vraag. Een agenda moet voor mij passen bij mijn behoefte. In een agenda wil ik vooral kunnen schrijven wat mijn afspraken zijn, wat ik die week heb te doen en dat ik dit kan plannen per uur. Voor een eenvoudig dag- of weekoverzicht zou ik hiervoor alsnog mijn telefoon moeten raadplegen. Op drukke dagen met meerdere afspraken, wordt het schrijfvakje wel erg klein. De insteek van de agenda vind ik ten opzichte van het aanbod van andere agenda’s en planners niet echt vernieuwend. Vorig jaar kon je al een review lezen van de Purpuz en de Balans Planner op mijn website. Agenda’s waarbij je ook werkt aan doelen en daarop evalueert. Het pluspunt van Eenvoudig leven is dat deze agenda een wat handzamer formaat heeft en daardoor wat makkelijker in je tas past. De kaft is wel heel kwetsbaar en heeft al snel vouwen of beschadigingen.

Eenvoudig leven als agenda is te koop bij onder anderen Bol.com voor €21,99. Lees hier meer reviews op mijn website. Volg Gezond Genoeg dan op Instagram of Facebook