Biologische bakmix van Søstrene Grene: bak je eigen brood/baguettes!

Baguettes maken en zelf afbakken is de uitdaging die ik ben aangegaan. Al enige tijd geleden kocht ik bij Søstrene Grene in Rotterdam de bakmix ‘organic bread/baguette’. Met nul bakervaring op het gebied van brood ben ik in de keuken aan de slag gegaan. En met succes, want na het kneedwerk, rijstijd en tot slot het afbakken kwamen er vier heerlijk ruikende en smakelijke baguettes de oven uit! In deze blog lees je meer over mijn ervaring met de biologische bakmix van Søstrene Grene. 

 

Ik ben sowieso een fan van Søstrene Grene. Ze hebben er zoveel: accessoires voor in huis, spullen om te knutselen tot aan bakmixen toe! Ik verlaat deze winkel nooit zonder lege handen. Zelf eet ik nauwelijks brood, omdat ik daar zo’n buikpijn van krijg. Neemt niet weg dat ik dol ben op de geur van heerlijk vers brood dat net is afgebakken in de oven. Al verschillende keren heb ik op internet gekeken naar recepten om zelf brood te maken, maar het vereist nogal wat werk en kunde om er een knapperig brood van te maken. Daarnaast ben ik niet zo fan van de kant-en-klaar-pakken voor het maken van brood. Maar vandaag maak ik een uitzondering!

 

Bakmix

 

Biologische bakmix van Søstrene Grene

De biologische bakmix is te koop voor €3,08 in de winkel. Deze bakmix weegt 500 gram. Je kan met deze mix kiezen om er een brood of baguettes van te maken. De ingrediënten zijn: öland-tarwebloem, rogge zuurdesem, speltbloem en zout. Al deze ingrediënten zijn biologisch. Wat je verder nodig hebt:

  • 10 gram gist.
  • 4 deciliter lauwwarm water.
  • 1 broodpan, baguettevorm of bakplaat.
  • Handmixer met deeghaken of keukenmachine.

Je kan er nog voor kiezen om zaden en pitten aan de bakmix toe te voegen of op de bovenkant van je brood/baguettes te doen. Op deze website vind je bijvoorbeeld meer informatie over zaden en pitten en brood bakken.

 

Aan de slag met de bakmix

Op de achterkant van de verpakking staat stapsgewijs hoe ik het brood moet bakken. Ik kan kiezen voor de snelle variant of de variant waar ik meer geduld moet hebben. Het verschil zit vooral in de wijze waarop ik het deeg laat rijzen: op kamertemperatuur of in de koelkast. Bij de snelle wijze laat ik het broodbeslag ruim twee uur op kamertemperatuur rijzen en anders gaat het voor minimaal 24 uur de koelkast in. Ik kies voor de langste rijstijd, omdat ik tijdens het bloggen bij onder anderen ‘Das Brot’ (klik hier voor de blog) en bij ‘Jeroen Bakt’ (klik hier voor deze blog) te horen kreeg dat zij hun broodbeslag tenminste 24 uur lieten rusten. Waar ik al snel tegenaan loop, is de summiere informatie over hoe ik nu het beste het rijzen kan aanpakken. Er staat ‘afdekken’ en ik plaats na het mixen de schaal in de koelkast met huishoudfolie eroverheen. Al snel komt het deeg omhoog en plakt het vast aan mijn folie…

 

Bakmix folie

 

Google weet raad met een bakmix!

Ik zoek op Google.nl naar websites die mij meer kunnen vertellen over hoe ik dit nu het beste kan oplossen, het afdekken van mijn beslag. Afdekken met een natte theedoek blijkt een goede oplossing te zijn. De volgende dag is mijn beslag netjes gerezen en moet ik het wederom doen met de informatie die ik via Google heb gevonden. Op de verpakking van mijn bakmix staat namelijk niet hoe ik het deeg verder goed verdeel. Met behulp van de website broodbakshop.nl verdeel ik mijn deeg in vier gelijke bolletjes en dek deze af met… huishoudfolie! Te laat, want ook hier bedenk ik mij dat dit helemaal niet slim is omdat dit vast gaat plakken. Snel haal ik ze eruit en leg er weer een natte theedoek eroverheen. Dit keer hoeven ze mar 15 minuten te rijzen buiten de koelkast. Ondertussen verwarm ik de oven voor en kook ik water. Ik laat namelijk in een ovenschaal water mee de oven in gaan om zo het brood niet te laten uitdrogen. Na 15 minuten rol ik de bolletjes uit tot vier ‘worsten’ en leg deze op de bakplaat. Aangezien ik geen mal heb voor baguettes, maak ik mijn eigen dammetjes tussen de broodjes.

 

Bakmix mesje

 

Ik snijd met een mesje wat streepjes in het brood en schuif ze dan de oven in. Na 15 minuten bakken op zo’n 220 graden haal ik de bak water eruit en laat ik de broodjes daarna nog zo’n 10 minuten verder bakken. Het resultaat mag er zijn! In huis ruikt het heerlijk en het brood is knapperig. De volgende dag wordt het ook nog gegeten nadat het even is opgepiept. Met behulp van internet is het gelukt om met deze mix biologische baguettes te maken!

 

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met het bakken van brood. Laat het mij weten via social media of stuur mij een e-mail. Welk recept is jouw favoriet? Wil je weten welke recepten ik zoal maak en opsla? Volg mij dan ook op Pinterest! De recepten die ik uiteindelijk ook heb uitgeprobeerd vind je hier