Waterkefir, zo maak je dit zelf!

Waterkefir om zelf thuis te maken. Dat klinkt als een uitdaging! Kefir is niet meer weg te denken uit de schappen in de winkels vandaag de dag. Nieuw is kefir zeker niet. Ikzelf maak wel voor het eerst kennis met kefir en het fenomeen ‘waterkefir’. Met het ontvangen product van kefir.nl ga ik aan de slag om te kijken of het lukt om volgens de beschrijving zelf dit drankje te maken. Je leest er meer over in deze blog.

 

Ik noemde net al dat kefir niet nieuw is. Ikzelf heb tot voor kort nooit eerder gehoord van kefir. Ook vanwege de supermarkten die op dit moment het ene na het andere (melk)product met kefir verkopen. Een kleine zoektocht op internet levert mij een publicatie uit een natuurtijdschrift op uit 1902 waarin geschreven wordt over kefir en wat dit nu precies is (lees hier). Kefir is een melkferment wat goed oplost wanneer het met water in aanraking komt. Op de website van kefir.nl lees je meer over wat kefir nu is.

 

Aan de slag met waterkefir

Voor deze blog ga ik aan de slag met een zakje waarin ‘waterkefir’ zit. Het zakje bevat drie zakjes met zogenoemde startersculturen in poedervorm. Elk zakje kan je ongeveer 15 tot 20 keer hergebruiken! Bij het bereiden van de waterkefir is het belangrijk dat je schoon te werk gaat. Dit heeft te maken met de bacteriën waar je mee werkt en die dan in het water terecht kunnen komen en het proces kunnen beïnvloeden. Op de achterkant van het zakje staat een recept dat je kan volgen. Wanneer je liever een eigen recept gebruikt dan kan je die zelf proberen. Belangrijk is om te werken met water en suiker. De suiker wordt door de bacteriën omgezet in goede stoffen. Lees hier meer over op deze website.

 

Waterkefir proces

 

Langzaam proces

Wanneer alles netjes in een afgesloten glazen pot of plastic pot zit, dan is het een kwestie van 48 uur wachten. Het is belangrijk dat het een afgesloten pot of fles is, die niet tot de rand toe gevuld is. Door het gisten ontstaat er een soort koolzuur. Tijdens het proces zie ik de citroenen en de vijgen regelmatig van de bodem naar boven gaan en weer naar beneden. Na 48 uur zeef ik de kefir en pers ik de citroen uit en bewaar ik 200ML voor een volgende fles waterkefir. De waterkefir bewaar ik in de koelkast in een afgesloten fles.

 

waterkefir proces 

Hoe smaakt het?

Ik proef het eerst op kamertemperatuur. Het is wel lekker, maar ik mis nog diepte van de smaak. Ik besluit om de waterkefir in de koelkast te zetten. Na een paar uur haal ik de waterkefir eruit en schenk deze in een glas en doe er nog wat citroen en een schijfje gember bij. En? Zoveel meer smaak! Het is te vergelijken met Radler. Het bevat de koolzuur en ook de friszure smaak door de citroen. Een heerlijk drankje. Ik voel het tintelen op mijn tong.

 

Waterkefir

 

Aanrader?

Het enige wat ik niet weet is hoe ik de volgende starters weer kan gebruiken. Ik kan namelijk niet elke keer na 48 uur de waterkefir weer filteren. Het is dus even zoeken hoe ik dat ga bewaren. Maar het is een heerlijke basis voor zomerse drankjes en mocktails! En dat met nog eens heel veel gezondheidsvoordelen. Benieuwd hoe jij waterkefir kan maken? Neem dan een kijkje op de website van kefir.nl.

 

Heb jij ervaring in het maken van waterkefir? Laat mij weten wat jouw favoriete recept is. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs! Lees hier meer reviews.